lauantai 8. maaliskuuta 2014

Purku aloitettu!

Kaupantekopäivän iltana oli heti päästävä tekemään jotain. ;)

Heti kaupantekopäivän jälkeisenä viikonloppuna lähdimme pienelle ajelulle, hakemaan mm. pakettiautoa ja työkaluja. Illalla kokeiltiin umpimähkää irrottaa levynpalaa ulkoseinästä. Säikähdettiin aika pahanpäiväisesti, kun levyn/pahvin alta paljastui jotain pölisevää valkoista.....


Katottiin toisiamme ja todettiin että "jaa". Onko tää talo kuitenkin homeessa ja mätä, vaikka teetettiin kuntotarkastus, jossa talo todettiin terveeksi?? Aloin heti googlettamaan puhelimella.. Joku jossain kertoi, että hometutkimuksen pystyy tekemään veden avulla: Lasiin vettä, valkoinen mömmö sinne, jos se hajoaa niin ei varmasti ole hometta, jos jää kellumaan niin voi olla hometta. Mömmö hajosi vähän (hyvin vähän) mutta jäi kellumaan. Tehtiin muillekin ulkoseinille nopeita pistokokeita. Olkkarin seinästä löytyi samaa valkoista... Toisestakin seinästä löytyi.. Tulevan työhuoneen seinästä löytyi samaa.. Todettiin, että jokaisessa kohdassa se valkoinen läntti on korkeintaan 40cm halkaisijaltaan, puu vaikuttaa täysin terveeltä eikä kostuneelta tai muuten vahingoittuneelta. Valkoinen aine on todella pieneksi pölyksi hajoavaa kun siihen koskee, superkevyttä, sähköistä, kuitumaista, jonkin suihkutettavan eristeen kaltaista sekoitusta. Lähdettiin vähän pettyneinä pizzerian kautta kotiin.





Nämä kaksi pistokoetta paljastuivat "puhtaiksi". Kaikki pistokokeet, jotka kohdistui harjan suuntaisille ulkoseinille, paljastivat valkoisia länttejä. Miksi miksi miksi?





Googleteltiin kotona lisää ja ollaan kyselty tutuilta asiantuntijoilta. Kaikki olivat sitä mieltä, että jos puu ei ole märkä tai lahonnut, kyseessä ei voi olla home. Joku veikkasi jotain kalkkijäämää tai -muodostumaa, mutta että puupinnassa? Kellarinlattiassa sellaista taisi olla ja se lienee todennäköisempi paikka sen esiintymiselle muutenkin. Tulimme siihen lopputulokseen, useiden lähteiden avulla, että valkoinen aine on luultavasti jotain ureaformaldehydiä, jota on joskus 50- ja 60-luvuilla käytetty lisäeristeenä. Aine on sekoitettu veden avulla tee-se-itse-tyyliin ja jos koostumus ei ole ollut täydellinen, se on saattanut kastella lautoja hieman. Siitä johtuu ilmeisesti noi länttien kosteannäköiset reunat, vaikkei ne kosteita olekaan. Joka tapauksessa, aine on erittäin todennäköisesti myrkytöntä ja vaaratonta ja me harjataan se vaan pois. :) Huh.







Olkkarin ja työhuoneen välisestä seinästä löytyi piilotettu ovi! Oven reunassa, kahvan kohdalla oli kaksi sormen paksuista reikää, jotka oli täytetty vessapaperilla! :D


Pelkästään olkkarista löytyi viittä erilaista tapettia, päällekkäin tietysti. Täytyy varmaan kasata kaikista tämmösistä löydöistä jonkinsortin taulu... ;)

Kerättiin yhden purkuillan jälkeen kaikki jätteet jätesäkkeihin. Todettiin sen olevan ihan pikkuisen ärsyttävää ja aikaavievää touhua, tietäen että ne kaikki pitäis vielä kantaa autoon ja kuljettaa kaatikselle...joten päätettiin olla säästämättä tässä kohdassa ja tilattiin pihalle roskalava. Nyt kaikki roskat voi heittää suoraan kuistilta lavalle, eikä tarvii enää sen jälkeen niihin kajota. Purkaminen muuttui justiinsa vähän mukavemmaksi ja helpommaksi!

Tapettilöytöjen ohella tein toisenkin mahtavan löydön: tutkittiin erään tuttuakin tutumman rakennusinsinööri- & "terve talo -professorin" kanssa välipohjan rakenteita. Siirrettiin yksi lattialauta ullakolla sivuun ja kaivoin purua kuin koira, jotta nähtäisiin, kuinka paksut palkit kannattelee yläkertaa. Puru osoittautui erittäin hyväkuntoiseksi, kuivaksi ja terveeksi. Ja se oli paikallaan erittäin tiiviisti. Noin 20cm syvyydessä totesin, että palkin alaosassa on ympärillä käytetty sanomalehteä. Repäisin (näkemättä mitään) sanomalehdestä palan ja kuinka ollakaan, käteen jäi juuri se sanomalehden osa, jossa on päivämäärä! Kellastunut lehti on ilmestynyt talon rakentamisvuonna ja toiminut jonkinlaisena eristeenä/purusulkuna (onko se edes sana?? :D). Nähtäväksi jää, mitä kaikkea muuta talon rakenteista vielä löytyy!


1 kommentti: