maanantai 2. kesäkuuta 2014

Lattian levytys


Keittiö-olkkari-tilan lattiamaton alla oli puulattia, jossa oli kaikkea mahdollista kontaktiliimasta johonkin tasoitemönjään ja kuten arvata saattaa, lattia ei ollut enää mitenkään siisti ja korjattavissa. Lisäksi vanhan seinän kohdalta sekä vanhojen komeroiden alta puuttui lattialaudat kokonaan. Päätettiin, että puretaan kokonaan pois vanha puulattia ja tehdään levystä uusi.


Lattialle oli tehty jotakin joskus 70-luvulla, sillä sitä oli täytetty jollain villalla ja huoneen päädystä löytyi sen ajan sanomalehtiä. Meillä oli puruja aika paljon kerättynä säkkeihin mm. väliseinän kaatamisesta, joten nosteltiin vanhat rumat villat pois ja korvattiin ne puruilla.



Kun lattia oli auki, päätettiin käyttää tilaisuus hyväksi ja kaivettiin putkireitit pistorasioille purujen sekaan. Sähköputkea meni paljon, ja puruissa sukeltelu oli kohtalaisen ärsyttävää hommaa. :D Sähkökeskus tulee olemaan eteisessä, joten kaikki putket jatketaan vielä sinne saakka. Toistaiseksi ne tulee keittiön oviaukolle, kunnes eteisen lattia ehditään purkaa auki.


Sähköputket keittiön saarekkeelle
Lattia ei todellakaan ollut suora, mihinkään suuntaan. Lattian oikaisemiseksi sahattiin "muutama"  soiro kovalevystä ja puusta. Hommaa helpotti, ellei jopa mahdollistanut, kunnon seinään kiinnitettävä laser joka käytiin projektia varten hankkimassa.


Sitten levytys sai alkaa! Ja tässä vaiheessa voin vaan todeta, että lattialevyt on painavia!

Vauhti päällä :D
Vaikka vanhan lattian purkaminen jätti tilalleen aikamoisen kaaoksen ja pitkien lattiapuiden päällä tasapainoilun, oli aika kivaa todeta purun olevan hyvässä kunnossa. Niin hyvässä, ettei meinaa uskoa sen olevan lähes 60-vuotta vanhaa. Välipohjassa oli purua n. 40cm. Luulisi riittävän!


Purujen seasta tehtiin myös löytöjä, mm. vanha Työmies-tupakka-aski, ja luultavasti talon rakennuksessa käytetty taltta, joka tuli tarpeeseen. Vain pari tuntia ennen taltan löytymistä kirosin sähköputkia asentaessa, kun meidän (krhm, siis Patrikin :D) työkaluvarastosta ei löytynyt yhtään talttaa! Sitten löydettiin taltta purujen seasta, kuin tilauksesta. :)


Lattian levytys tuntui etenevän hyvin hitaasti. Tässä kuvassa on kahden illan aikaansaannos. Lattiaa levytettiin koko viikko, kaikki arki-illat ja viikonloppu. Oli kyllä ihanaa nähdä jokaisen 60cm levyn paikoilleen ruuvaamisen jälkeen homman eteneminen!


Hormin ympärillä ei ollut koolauksia, ja jotenkin ne levyt oli hormin pohjaankin saatava kiinni. Hormin pohja oli sentin verran korkeammalla kuin lattian koolaukset. Pulma ratkaistiin jyrsimällä levystä sen verran pois, kuin hormin ylimääräinen korkeus vaati. Väliin laitettiin jotain vähän tujumpaa liimaa.


Viimeisiä viedään!


Tähän tulee keittiö!


Hormin pohja täytetään lattiatasoitteella samaan tasoon, kuin uuden lattialevyn pinta. Laminaatti tulee jatkumaan myös hormin pohjan päälle.

Ei enää tasapainoilua!

 Lattia on laminaattia vaille valmis! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti