tiistai 15. huhtikuuta 2014

Kantavan seinän purkaminen

Keittiön ja olkkarin välissä on seinä, joka halutaan poistaa. Tällä ratkaisulla päästään myös vaikuttamaan asuinkerroksen pohjaratkaisuun merkittävästi. Talon pohja on kokoa 8m x 9m, joten tämän seinän poistamisella yhden huoneen kokonaispituus tulee olemaan huikeat 9 metriä! Tilan ikkunat on itään ja pohjoiseen päin, joten aurinko ei suoraan paista tähän tilaan muulloin kuin aamulla. Kolmen suuren ikkunan ansiosta kuitenkin luonnonvaloa tulvii sisään :)

Mitä kantavan rakenteen muuttamiseen tulee, niin suunnitteluun tarvitaan ilmeisesti vähintäänkin rakennusalan ammattilaista ja rakennusvalvonnan lupaa tehdä suuri muutos talon rakenteeseen. Lupa-asia unohtui, voi olla ettei sitä edes tarvittaisikaan. Ja mitä rakennusalan ammattilaiseen tulee, niin ei pidä unohtaa, että Patrik on rakennusmestari. ;) Joten tuumasta toimeen, Starkkiin hakemaan puutavaraa ja yksi osaava-auttava käsipari lisää!

Kakkosnelosta, kakkosvitosta ja lautaa.
Jotta seinän rakenteesta voi varmistua, oli revittävä yläkerran lattia auki seinän yläpuolelta. Rintamamiestaloissa on ilmeisesti sellainen "kaikki tukee toisiaan" -rakenne, jolloin käytännössä kaikki seinät on kantavia. Ymmärrettäväähän tuo, kun talon rakennusaikana kaikki on tehty hartiavoimin ja itse. Ilman telineitä, nostureita ja kaikenlaisia koneita. Miehet ottivat kaiken ajan, jonka kantavan rakenteen muuttamisen suunnittelu tarvitsee ja sehän kannatti. Pölyä oli valtavasti, joten vinkkinä muillekin: puruhommiin kannattaa varustautua kunnollisella hengityssuojaimella. Mukavoittaa työskentelyä aikalailla!

 

Vähän ehkä jännitti, kun yläkerta meni kuvanmukaiseen kuntoon ja sinne olis tarkoitus muuttaa viikon päästä remonttiajankohdasta. :D Miehet kuitenkin sai huoneen takaisin ennalleen, kun eivät rikkoneet lattiamattoa. 






 Tuntui aika hassulta, kun tämmöiset hepposet ohuet tolpat kannatteli koko yläkertaa talon toiselta puolelta, hormin ja ulkoseinän väliltä. Ja noi tolpat oli lähes läpilahonneita... Jotta uuden rakenteen voi tehdä, täytyy vanhat saada pois. Ja mitä tapahtuukaan, kun kantavat tolpat nappaa pois.. Yläkerta romahtaa alas. Joten miehet rakensivat väliaikaisen rakenteen vanhoista ovenkarmeista ja kakkosnelosista. Ovenkarmit ruuvattiin seinärakenteen molemmille puolille ja pystyyn tuettiin kakkosneloset. Rakenne oli niin vahva, että kakkosnelosia hakatessa paikalleen, oli nähtävissä hyvin pieni yläkerran notkahdus - ylöspäin! 






Nyt se on poikki!
Vanhat kantavat tolpat saatiin irti niin, että toinen miehistä oli yläkerrassa puukkosahan kanssa ja toinen nitkutti tolppia alakerrasta ja tähysti, vielä olisi nauloja.


Uusi kantava rakenne tehtiin luonnollisesti samaan kohtaan. Ylös tuli vaakapalkki, joka muodostui kahdesta kakkosvitosesta, joka sitten ruuvattiin lujaa kiinni yläkerran molempien puolien lattiarakenteisiin ja palkkia kannattelemaan tuli molemmista päistä seinän viertä kulkevat kakkosvitoset. Näin ollen vanhan seinän kohdalle jää pystytolpat näkyville seinään. Tolppien syvyys vähenee luultavasti vähän, kun seiniin saadaan levyt. Katossa palkki mahtui kokonaisuudessaan yläkerran lattiarakenteiden väliin, eli ei näin ollen vaikuta alakerran katon levyttämiseen tai panelointiin.




Näin siisti siitä tuli!

12 kommenttia:

  1. Itse kyseenalaistan moisen kantavuuden. Tuolla jännevälillä puu ei kanna edes omaa painoaan. Eli kun laitat puut päistään kannatukseen, keskikohta painuu alas jo pelkästä puun omasta painosta. Silloin se ei voi mitenkään kantaa ja siirtää kuormaa sivutolpille. Se että niitä laitetaan rinnakakkain, vaikka niitä laitetteisiin 10 ei muuta tilannetta.

    VastaaPoista
  2. Miten rakenne on kestänyt? Meillä olisi samanlainen projekti meneillään ja mietimme että pitääkö keskelle huonetta tosiaan laittaa tolppa vai ei. Mieluiten jättäisimme sen tietenkin pois, sillä huonekalujen sijoittelu tulee olemaan hankalaa keskellä olevan tukipalkin vuoksi. Myös rautapalkkia olemme miettineet, se ei ainakaan notkuisi :)

    VastaaPoista
  3. Miksi poikkipalkkia ei tehty esim. teräksestä? En usko että tehty ratkaisu voi olla pitkäikäinen. Varmasti rupee painumaan ajan saatossa ja pahimmassa tapauksessa pettää.

    VastaaPoista
  4. yläpalkkiin toinen samanlainen... kyllä toimii

    VastaaPoista
  5. Jos itse tekisin rakennuslupaa ja rakennesuunnittelua edellyttäviä töitä ilman sellaisten hankkimista, en kertoisi asiasta julkisesti internetissä.

    VastaaPoista
  6. Ei ihan mene hyvien rakennustapojen mukaisesti. Aivan liian pitkä jänneväli tuolla ratkaisulla.

    VastaaPoista
  7. meillä on tehty samallalailla (rintamamiestalo) kirvesmies teki hyvin on tuossa pysynyt n3m jänneväli

    VastaaPoista
  8. Itsellä samanlainen tilanne ja meinasin kakkosnelosten sijaan käyttää 100x100 parrua.

    VastaaPoista
  9. Palkilla on pituutta vajaa 3m, hyvin on kestänyt kuten tiedossa oli.


    T. Talo Tähtimö, tunnukset hukassa ��

    VastaaPoista
  10. Kestää helposti. Kuten tekstissä sanottu että ruuvattiin rakenteisiin lujasti.. tulee kantavuutta niin maan perusteellisesti.. jos palkki on suht oksaton ja laadukasta lujaa puuta niin ei oo ongelmaa kantavuuden kanssa!!

    VastaaPoista
  11. Entä jos laittaa 3 kpl 51 x 300 kertopuupalkkia ko. 3 metrin jännevälille tuleeko kestämään taipumatta suuresti

    VastaaPoista
  12. Meillä tehtiin identtinen ratkaisu, kaksi vuotta ollut ja ei ole milliäköön tullut alaspäin.

    VastaaPoista